Expoboekje “Muzikaal Eindhoven”

Raven Christ (muziekwetenschapper, dirigent en hoornist) beschrijft in dit expoboekje de geschiedenis van harmonieën, koren en symfonieorkesten in Eindhoven.

Bij de vroege ontwikkelingen hoort de oprichting van sociëteit Concordia in 1786 en de komst van Hermanus Boekx in 1791 als organist van de Catharinakerk. Met de komst van de Franse bezetting komt de Musique Militaire naar Nederland, een voorloper van de latere harmonieën en fanfares.

In de 19e eeuw zien we een opbloei van muziekgezelschappen zoals harmonie Apollo’s Lust (1841) en Liedertafel La Bonne Espérance (1871; als koninklijk mannenkoor nu het langst bestaande muziekgezelschap in Eindhoven). Naast de nieuwe grondwet van Thorbecke, met de vrijheid van vereniging en vergadering als belangrijk goed, spelen industriëlen spelen hierbij een belangrijke rol. Nog steeds zichtbaar in de naamgeving van Philips Harmonie, het Philips Philharmonisch Koor en het Philips Symfonie Orkest.

Vroeger was er veel muziekleven op straat met aubades en serenades bij belangrijke gebeurtenissen: in optocht naar de jubilaris of pasbenoemde burgemeester. Of een optreden in een van de vele kiosken. In toenemende mate wordt muziek genoten in daarvoor bestemde gebouwen: van eigen sociëteitsgebouw tot grote muziektempels (Katholiek Leven, POCC, het huidige Muziekgebouw).

In een aantal kaderteksten plaatst Raven Christ alles in een breder perspectief met verhalen over o.a. ontwikkelingen in de functie van de dirigent, de positie van mannen en vrouwen en de betekenis van concoursen.

Tenslotte laat de schrijver zien hoe gevarieerd het muzikale leven in het multiculturele Eindhoven van nu is. Kortom: dit expoboekje is een aanrader voor iedereen die meer wil weten van de geschiedenis en achtergrond van het muzikale leven in Eindhoven!

Het boekje is voor 2,50 euro te verkrijgen bij Eindhoven In Beeld.